Henning Beck

ekspeditionslæge

 

I bjergene...
Jeg har altid været fascineret af ekspeditioner og bjergbestigning. Maurice Herzog, den første der besteg en 8000-meter, og som mistede fingre og tæer herved, var min barndoms- /ungdoms helt. Jeg havde den glæde at hilse på ham i Kathmandu i 1995, da han var i Nepal som hædersgæst ved festligholdelsen for 45 året for førstebestigningen af Annapurna I. Imidlertid kom jeg sent i gang med bjergene. Alpin skiløb og langrend har været en fast bestanddel af vinterhalvåret i de sidste 25 år, men bjergvandringerne tog først rigtig fart efter trekking i Himalaya og bjergture til de franske alper i midten af 90-erne. Jeg har ikke ret mange egentlige bestigninger og størst opnåede højde er 6400 meter på Makalu, hvor jeg var ekspeditionslæge ved den Danske Makalu Ekspedition 1997. Hvorfor så denne fascination af bjerge og bjergbestigninger? For bjergene er det – udover drengedrømmen – muligheden for at udfordre sig selv, og at afprøve egne fysiske og mentale grænser – et forhold der bestemt ikke bliver mindre, når man kommer op i en vis alder. Og så denne fantastiske særprægede og fremmedartede natur. Bevæger man sig i bjergene, skifter naturen hele tiden. Panoramaer udvides og snævres ind, lys og skygge veksler og form og farver overgår enhver fantasi. Men fokuseret topbestiger bliver jeg aldrig. Mangler nok modet til den endelige, ultimative satsning, selv om jeg godt kan se den næsten Wagner’ske forløsning i at nå målet på trods af modstand og anstrengelser. Men at se målet, vide at man er på vej – det er nok for mig. En væsentlig del er nok også glæden ved at indgå i et determineret team, at planlægge strategi og opgaver i fællesskab med andre frem mod et fælles mål. Samtidig mener jeg at kunne yde noget professionelt, at sikre holdet så godt som muligt mod sygdom, behandle skader og småskavanker så disse i det mindste ikke forhindrer topforsøg.

Udenfor bjergene...
Det meste af mit liv er gået med uddannelse og arbejde. Jeg blev læge som 24-årig i 1971, og videreuddannede mig herefter i Danmark og udlandet til kirurg. Blev speciallæge i kirurgi 1982 og i kirurgiske mave-tarmsygdomme i 1988. Min profession kunne jeg også anvende på anden måde. Som læge undersøgte jeg i slutningen af 1970-erne torturofre for Amnesty International, dels flygtninge der var kommet til Danmark dels i udlandet, blandt andet en større gruppe Argentinske torturofre, der var bosat i Italien. Jeg var også i en periode delegat i Røde Kors. I dagligdagen blev aftener og week-ends brugt til videnskabeligt arbejde og den sparsomme fritid til familie og børn. Jeg var i tidsrummet 1972 til 1992 ansat på næsten alle Københavnske hospitaler, og i 1992 fik jeg slutstilling på Herlev Sygehus. På grund af nogle problemer med øjnene måtte jeg holde op med langvarige lever- og bugspytkirteloperationer og fortsatte som lektor ved Københavns Universitet. Efter at have taget en HD i organisation og ledelse ved Handelshøjskolen i København kom jeg i 1999 til Sundhedsstyrelsen som afdelingslæge, sekretær i regeringens speciallægekommission og senere som speciallægekonsulent med arbejdsopgaver inden for planlægning og administration af sundhedsuddannelser. I fritiden har jeg læst MPH ved universitetet og som led i en interesse siden ungdommen gennemført en BA uddannelse i nærorientalsk arkæologi. Her er jeg særlig interesseret i ægyptologi, og det har ledt til talrige museumsbesøg verden over og mange rejser til Ægypten. Herudover interesserer jeg mig for musik, antikviteter, kunst, vin og whisky og gode venners selskab.

Hvorfor Gasherbrum II?
8000-meter bjergene i Karakorum er vel dem der kommer nærmest forestillingen om det perfekte. Elegante, skarptskårne, majestætiske. Måske bor der ingen gudinder på toppene, som i Nepal, men man betræder deres flanker med ærbødighed og når man toppen, er det med ægte lykkefølelse. G2 er et af de smukkeste, og for danskere en af de få endnu ubestegne toppe i den kategori. Selv har jeg ingen realistiske muligheder for at nå toppen, men det kunne da være der var et par spændende 6000-metere i nærheden……

Født: 1946. Bosiddende: Nærum. Arbejdsområde: Speciallæge. Civilstand: Fraskilt, 3 børn


Udvalgte bjergture:
Sjöfallet/Akka 1979
Sangre de Christo (Pueblo) 1981
Zillertal 1985+1987
Romsdal 1988
Manang/Annapurna 1995
Megève/Chamonix 1995+1996
Berner Alpen 1997
Makalu 1997
Mattertal 2007
Pitztal 2007
Udvalgte bjergbestigninger:
Montblanc 4807m
Petit Aiguille Verte 3509m
Khatung Kang N 6110m
Breithorn 4165m
Mittagskogel 3162m