Jakob Urth

klatrer

 

I bjergene...
Min store interesse for friluftsliv startede nok helt tilbage i min tidlige ungdom i det Vestjyske. Her tog jeg på ture med venner og familie, og jeg husker min allerførste fjeldtur som trettenårig. Herefter gik det hurtigt. Jeg begyndte at væg- og klippeklatre som 16-årig og under et års ophold på Ryfylke folkehøjskole i Norge, begyndte jeg også at klatre is og lave brævandringer. I sommeren 1995 stod jeg for første gang på toppen af Montblanc. Siden er jeg kommet tilbage til Alperne utallige gange og har besøgt mange af toppene her. Jeg var i en periode fast klatremakker med J. K-Jensen og vi har lavet adskillige ture sammen bl.a. til Argentina, Peru og Alperne. Siden 2002 har jeg rejst rigtig meget, det både gennem mit job men også privat og altid med øje for at komme ud i naturen og op i bjergene! Fra 2004-06 brugte jeg hver sommer i Grønland, hvor jeg udover at være guide på krydsninger af indlandsisen også havde mulighed for at lave en række førstebestigninger i Syd- og Sydøstgrønland. I efteråret 2005 var jeg i Kirgisistan og besteg bl.a. Peak Lenin (7134m), og i oktober 2006 kom jeg på toppen af Mera Peak i Nepal (6461m). I februar 2007 prøvede jeg igen kræfter med Aconcagua (6962m) men forsøget blev stoppet højt på bjerget, da storm og sne gjorde det umuligt at komme videre op! I marts 2007 var jeg på toppen af Island Peak (6189m) i Nepal. Dette var et led i mine forberedelser på at bestige verdens 6. højeste bjerg (Cho Oyu på 8201m). Jeg var sammen med en anden deltager på en privat ekspedition fra start april til midt maj, hvor vi ville forsøge at bestige bjerget uden brug af hjælp fra andre, samt uden brug af kunstig ilt. Et stort projekt, men langt fra umuligt! Topforsøget endte i 7600m (camp 3) pga. meget dårligt vejr og stærk kulde. Et er helt sikkert, jeg kommer tilbage til dette fantastiske bjerg. I sommeren og efteråret 2007 var jeg bl.a. guide på Kilimanjaro i Tanzania (5895m) og var på toppen tre gange. Nepal, Tanzania og Argentina bliver de næste steder jeg besøger i 2007 og starten af 2008. Udover det beskrevne, har der været et utal af små weekend- og ferieture i Norden og Alperne gennem de sidste 12 år. Jeg har rejst i det meste af verden, har besøgt et hav af lande, og har gennem mit nuværende job mellem 120-175 rejsedage om året.

Udenfor bjergene...
Jeg er uddannet landmåler og har en bacheloruddannelse fra Københavns Universitet. Jeg arbejder på femte år som freelance turleder/guide i et rejseselskab, samt i en butik med friluftsudstyr. Jeg holder meget af at løbe og træne generelt, og har gennem tiden deltaget i flere maratonløb. Når ikke jeg arbejder og er sammen med min kæreste, læser jeg bøger og drikker kaffe!! Derudover er der gemt en lille fotograf og rejseskribent i maven på mig.

Hvorfor Gasherbrum II?
Bjergbestigning har i mange år været en stor del af mit liv, og udfordringen i at påbegynde endnu et stort projekt er meget tiltalende. Gasherbrum II er et utrolig smukt bjerg og vil byde på mange spændende oplevelser og udfordringer. Det at komme til nye bjerge, nye kulturer og mødet med andre folkeslag er for mig meget fascinerende. Holdet bag G2 er stærkt og jeg føler, vi er klar på det arbejde, der ligger foran os, både herhjemme med logistik og forberedelse, og på selve bjerget, hvor de fysiske og tekniske opgaver venter os. Jeg er sikker på, at der med denne ekspedition venter et fantastisk eventyr og nogle uovertrufne oplevelser. Der vil være dage, hvor det hele måske ser lidt sort ud, og der vil være tidspunkter, hvor bjerget viser tænder med storm og kulde! Men der vil også være de dage, hvor himlen er blå, solen varmer og den tunge rygsæk synes lettere! De øjeblikke, hvor samarbejdet bærer frugt og det hele går op i en højere enhed. Det er alt sammen en stor del af livet i bjergene……… det som gør bjergklatring komplet og fantastisk! Erfaringsmæssigt vil jeg være klar og jeg har en stor tro på, at bjerget vil give mig audiens til at besøge hendes top!

Født: 1976. Bosiddende: Albertslund/Lyngby. Arbejdsområde: Turleder. Civilstand: Ugift


Udvalgte bjergture:
Chamonix 1995 o.a.
Zermatt 1999 o.a.
Peru 2003
Argentina 2001
Grønland 2004 o.a.
Kirgisistan 2005
Nepal 2006 o.a.
Tibet 2007
Tanzania 2007
Udvalgte bjergbestigninger:
Rimpfischhorn 4199m
Dent du Géant 4013m
Monte Rosa 4634m
Matterhorn 4478m
Montblanc 4807m
Ischinca 5530m
Urus C 5495m
Kilimanjaro 5895m
Mera Peak 6461m
Imjatse 6189m
Pik Lenin 7134m
Pik Razdalnaya 6210m
Chhukhung Ri 5377m