Gasherbrum II - Bestigningsplan

Gasherbrum II har den store fordel, at alle lejre mere eller mindre er "onsight" – dvs. man kan se fra lejr til lejr. Desuden ligger de alle på sikre steder, i det hele taget er der relativt få objektive farer på Gasherbrum II, modsat så mange andre af verdens højeste bjerge.
Stigningerne er ikke meget voldsomme eller stejle og der er ikke svær teknisk klatring noget sted på bjerget.
Modsat den normale opfattelse, kan dagene i Karakorum være rædselsfuldt varme. Og som helhed er det normalt væsentlig varmere end i Nepal eller i Tibet. Vi bevæger os så vidt muligt i de tidlige morgentimer af hensyn til sol, varme og sikkerhed. Dette er gældende op til Camp II, hvorfra kulden og de barske dage starter. På topdagen kan det blive forbandet koldt, hvorfor plasticstøvler med neopren overtræk eller deciderede højdestøvler samt duntøj skal medbringes.
Ruten på bjerget opdeles som oftest i tre sektioner: Isfaldet, Sydvestgraten og Traversen og topgraten.

Første sektion: Isfaldet og camp I
Som på de fleste store bjerge, er der et isfald, der skal forceres. Kort efter basislejren skal vi over isfaldet, for at komme til foden af bjerget. Normalt deltager alle ekspeditionerne i at holde ruten ren og fin. På de værste steder vil der være fixreb oppe. Første gang på bjerget skal vi regne med 7-8 timer, derefter helt ned til 3-4 timer. Det er bjergets varmeste sted og der skal godt med solbeskyttelse til. Camp I ligger over isfaldet i 5.950 meters højde.

Camp II på sydvestgraten af Gasherbrum 2.

Anden sektion: Sydvestgraten, camp I til camp III
En af de helt store fordele ved Sydvestgraten er, at den er ganske veldefineret. Således er det svært at fare vild i selv dårlige konditioner. Vejen fra camp I til camp II er bjergets stejleste stykke og man vinder hurtigt højde. Camp II ligger i 6.450 meters højde, hvorfra vejen til camp III starter. Vi skal regne med en sværhedsgrad som ruten over Tacul til Mt Blanc og 3-4 timer når ruten er etableret.
Turen mod camp III, 6.950 meter tager ligeledes 3-4 timer, men er noget hårdere selvom den er knap så stejl, da højden er tiltagende. Vi kommer nok kun 2 gange i camp III. Der er oftest fixreb hele vejen fra camp I til camp III.

Tredje sektion: Traversen og topgraten
Fra camp III fortsætter vi op ad den flotte sydvestgrat til 7.400 meter, hvor den sjældent brugte camp IV ligger. Herfra traverserer vi under selve toppyramiden indtil vi rammer østgraten i 7.750 meter. Det er let, men fysisk krævende grundet højden. Vi skal beregne omtrent 4 timer til de første 500 meter. Østgraten er eksponeret og vi kommer ud i fri luft, men det er hverken svært eller meget stejlt. De sidste 50 meter inden toppen er ganske stejle. Her er der igen normalt fixreb. I alt tager det omkring 8-11 timer fra camp III til toppen. Nedstigningen tager omtrent den halve tid, altså en topdag på 14-16 timer.