Gasherbrum 2 - Tidligere danske forsøg
Gasherbrum 2 er seks gange tidligere blevet forsøgt besteget af danskere:

1982
I slutningen af 1970'erne var der en stor aktivitet blandt danske klatrere i Alperne, og blandt disse var der flere der puslede med større ekspeditionsplaner. Seks af disse: Finn Klinkby, Kaj Olesen, Leon Lehrer, Ole Eistrup, Geert B. Olsen og Mads Bech Madsen skulle ifølge vedholdende rygter have planlagt en bestigning af Gasherbrum 2 i 1982, men selv om tilladelse var givet blev ekspeditionen aflyst, sandsynligvis fordi Mads og Geert omkom under en lavine på Aiguille Verte i december 1979.

2001
Med sportsklatringens fremkomst i 1980'erne og 1990'erne blev focus flyttet til vanskeligere klatring på klippe og væg, og ekspeditionsbjergbestigning var forbeholdt en lille elite med de rigtige kontakter. 1991 var første gang en 8000'er blev besteget af en dansker, og ti år senere havde en Henrik lagt billet ind på Gasherbrum 2, dog uden at der kom en ekspedition ud af det.

2004
Det mest seriøse bud på en bestigning kom med denne ekspedition, bestående af Philip Ulrich, Carsten Engedal, Keld Laursen og Hans Linde Nielsen, alle med erfaring fra andre bjerge omkring 7000 meter. Lars Gundersen skriver: Holdet havde valgt ikke at have hjælp over BC, dvs. at der ikke var højdebærere, og højdelejrene etablerede de selv. Der blev etableret tre højdelejre og i tilfælde af at der blev brug for en lejr 4 måtte de flytte udstyret fra lejr 3. Vejret var i det meste sæsonen ret dårligt med få muligheder for topforsøg. Der var blandt andet et vindue sidst i juli måned men der var gruppen kun akklimatiseret til lejr 2. Vejret blev herefter igen dårligt og bjerget sneede helt til. Det betød at gruppen aldrig fik et topforsøg og meget skuffede forlod de BC d. 1. august.


2004-holdet på Gasherbrum mens vejret endnu var godt.

2005
Året efter vender Philip Ulrich tilbage for at få afsluttet bestigningen af Gasherbrum 2, men dårligt vejr og problemer med højden tvinger ham atter til at vende om.

2006
På nuværende tidspunkt er over halvdelen af 8000'erne besteget af danskere, men Gasherbrum 2 mangler fortsat sin danske førstebestigning, til trods for at bjerget går for at være et af de lettere. Kipling Travel udbyder derfor en professionel ekspedition til bjerget, men da der ikke skaffes tilstrækkeligt med deltagere kommer ekspeditionen aldrig afsted.

2007
En af de mest talentfulde højdebestigere Søren Gudmann forsøger sig på en dobbelt bestigning af både Gasherbrum 1 og 2, men må afbryde forsøgene på grund af stor lavinefare. Noget kunne tyde på at det klassiske vejrmønster for området har ændret sig i de senere år, med kraftigere snefald i den traditionelle bestigningsperiode til følge, sandsynligvis som følge af den globale opvarmning.

Kilde: Lars Gundersen