Rapport - Ændret klatresæson for Gasherbrum II

Der har de seneste 5-7 år været en markant ændring i stabiliteten af vejret i Karakorum bjergkæden og derfor også på Gasherbrum II. Hvad der præcis ligger til grund for denne ændring vides ikke med sikkerhed, men fænomenet ”global opvarmning” dukker ofte op i denne sammenhæng. Klimaændringen på bjerget G2, gør sig gældende ved en øget mængde nedbør, færre/kortere vejr-vinduer og et større antal laviner. Der er generelle problemer med at nå frem til lejrene på bjerget ovenfor lejr 1, i den tidligere kendte klatresæson (juli). Det giver endnu større udfordringer for bjergbestigerne, da man ofte skal ligge klar højt på bjerget i længere tid.
Der tegner sig et nyt billede af, hvornår den største mulighed for at nå toppen af G2 er. Det ser ud som om den er rykket et par uger frem. Taget ud fra diverse internationale bjergbestigningsfora og magasiner, viser det sig at 95% af alle bestigninger er sket i første og anden uge af august. Langt de fleste uheld og dødsfald er sket på grund af snemængderne og laviner i midt juli måned. Det seneste eksempel var i sæsonen 2007, hvor Søren Gudmann (dansk bjergbestiger) beskriver på sin hjemmeside at flere omkommer ved laviner i juli, og de første bjergbestigere kommer på toppen d. 12. august. I alt kom kun 6 mand på toppen i 2007 sæsonen.

Dette ligger til grund for ekspeditionens overvejelser om, at tage af sted mod bjerget senere og dermed opnå mulighed for et vejr-vindue i start august måned.Jacob Klaris-Jensen
11.01.2008